ΔΑΚ-ELTA-COURIER
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ
ΑΡΧΙΚΗ ΜΕΛΗ ΔΙΑΚΗΡYΞΗ
ΕΣΣΕ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαράδεκτη, παράνομη και εκτός πραγματικότητας η πρόταση της PWC

12 Ιανουαρίου 2019

Την οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων προκαλεί  το σχέδιο «αναδιοργάνωσης» των ΕΛΤΑ που κατατέθηκε από την PricewaterhouseCoopers (PWC) στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η «μελέτη», μεταξύ άλλων προτείνει:
  • Να μειωθεί το προσωπικό κατά 1.800 εργαζόμενους,
  • Να κλείσουν 200 καταστήματα (μάλιστα εισάγεται και ο θεσμός του franchise),
  • Να καταργηθούν δώρα κι επιδόματα
  • Να γίνεται διανομή επιστολών και πακέτων μέρα παρά μέρα και όχι κάθε μέρα(!)
Σε ότι αφορά τους μισθούς προβλέπεται η τροποποίηση του μισθολογίου με την ύπαρξη βασικού μισθού και μπόνους καθώς και… κουπονιών.

Τα βασικά σημεία της πρότασης είναι απολύτως απαράδεκτα, σε μεγάλο βαθμό παράνομα αλλά και εκτός πραγματικότητας. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν δεκτά ούτε καν ως βάση προς συζήτηση.

Η προτεινόμενη απόλυση συναδέλφων, είναι απολύτως καταδικαστέα και ως σκέψη. Τους προειδοποιούμε να μην τους περάσει καν από το μυαλό τους. Είναι μια εξέλιξη που δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί.

Η κατάργηση του δικτύου καταστημάτων των ΕΛΤΑ που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Οργανισμού αποτελεί μια ιδέα πλήρους διάλυσης του Οργανισμού. Προφανώς όποιος την σκέφτηκε δεν έχει περάσει καν έξω από κατάστημα. Δεν έχει ιδέα του έργου που επιτελούν τα ΕΛΤΑ στην επικράτεια.

Η πρόταση για εναλλάξ διανομή αποδεικνύει ότι οι συντάκτες της έρευνας είτε έχουν πλήρη άγνοια των καθολικών υπηρεσιών και του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Είτε δεν διστάζουν να προτείνουν στη διοίκηση ενός δημοσίου οργανισμού να παρανομήσει. Είτε έχουν πάρει εντολή να βγάλουν στην πράξη εκτός συναγωνισμού τα ΕΛΤΑ και να χαρίσουν την καθολική υπηρεσία στους ιδιώτες. Όποια από τις τρεις εκδοχές ισχύει είναι το ίδιο αποκαλυπτική. Είναι απλώς αδιανόητο τα ΕΛΤΑ να εγκαταλείψουν την καθολική υπηρεσία.

Η κατάργηση των επιδομάτων ήταν η μεγάλη ιδέα των συντακτών αγνοώντας δήθεν  ότι οι εργαζόμενοι έχουμε ήδη δεχθεί να συμβεί αυτό στο παρελθόν στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των εργασιακών σχέσεων με συναίνεση και σύνεση. Ας μην «κομίζουν Γλαύκα εις Αθήνας» λοιπόν.

Η ιδέα με τα κουπόνια μόνο ως αστεία μπορεί να εκληφθεί, πέραν του ότι αποτελεί μορφή εισφοροδιαφυγής. Εκεί έφτασε η «αριστερή» κυβέρνησή μας επισήμως να πλήττει τα ασφαλιστική ταμεία και να παρανομεί.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι οι προτάσεις αυτές όπως κατατέθηκαν δεν οδηγούν στην αναδιοργάνωση, αλλά στην κατακρεούργηση των ΕΛΤΑ, στη διάλυση ενός ιστορικού οργανισμού.

Είναι προτάσεις που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να περάσουν.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση ας εκλάβει την απεργία της 23η Ιανουαρίου ως μια πρώτη προειδοποίηση για όσα θα ακολουθήσουν.

Η αν διοίκηση και ο εξωτερικός σύμβουλος ήθελαν πραγματικά να δουν το μεγάλο πρόβλημα ας ξεκινούσαν από το πώς χάνονται οι μεγάλοι πελάτες για τα ΕΛΤΑ. Πως χάθηκε η ΕΥΔΑΠ προ καιρού και πως χάθηκε ο COSMOTE από το νέο έτος. Πως δηλαδή ο οργανισμός μας έχασε δεκάδες εκατομμύρια την ώρα που κάθε ευρώ έχει σημασία.

Ας μας μιλήσουν πρώτα για τις δικές τους ευθύνες, για τη δική τους ανεπάρκεια πριν μιλήσουν για το εσωτερικό μνημόνιο το οποίο φέρνουν και θέλουν να φορτώσουν πάλι το βάρος στους εργαζόμενους.

Ας μας μιλήσουν πρώτα για τους μισθούς των συμβούλων τους.

Ας μας εξηγήσουν πως ενώ κάνουν ολόκληρο ανασχεδιασμό περικοπών και ταυτόχρονα προκηρύσσουν νέες ακριβοπληρωμένες θέσεις διευθυντών. Συνεχίζουν τους διορισμούς των δικών τους την ώρα που τολμούν να μιλούν για απολύσεις.

Αυτό αποτελεί θράσος.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι τακτικές και οι πρακτικές αυτές είναι επικίνδυνες.

Η ΔΑΚ προτείνει διάλογο όχι με βάση τις αθεμελίωτες, προκλητικές  και παράνομες προτάσεις της PWC αλλά με βάση την κείμενη νομοθεσία,  τη λογική, την αίσθηση ιστορικής ευθύνης  και καθήκοντος. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις με απτό οικονομικό αποτέλεσμα που δεν πλήττουν ούτε τη λειτουργία, ούτε το μέλλον των ΕΛΤΑ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε εγρήγορση, καθώς οι εξελίξεις κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς.